Opiskelijan paras sijoitus?

Aloin ihan puhtaasta mielenkiinnosta laskemaan ja miettimään opintolainaa ja sen nostamista. Aihe ei liity varsinaisesti sijoittamiseen, mutta kirjoitan siitä silti. Olen itsekin opiskelija, joten aihe on ajankohtainen itsellenikin. Päädyin laskemaan opintolainalle Kelan tarjoamaa "tuottoa", nimittäin oikea-aikaisesti valmistunut korkeakouluopiskelija saa nostamalleen opintolainalle opintolainahyvityksen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela maksaa opiskelijan nostamasta opintolainasta pois 40% 2500 euron ylittävästä osasta, kuitenkin enintään 6200 euroa.

Miten opintolaina voi olla sijoitus? Näin: tänä syksynä opintonsa aloittava opiskelija saa nostaa syyslukukaudelle 2600 euroa ja kevätlukukaudelle 3250 euroa lainaa. Lainalle maksettava korko on 0,5 % + 12kk Euribor (ainakin Nordealla). Opiskelija nostaa ja säästää kaiken lainan, jolloin 5 vuodessa valmistuvalle lainapääomaa on kertynyt jo 29 250 euroa. Valmistumisen jälkeen Kela maksaa tästä opintolainahyvityksen enimmäismäärän eli lyhentää lainapääomaa 6200 euroa. Opiskelijalle jää itselleen lyhennettävää 23 050 € + kertyneet korot. Sijoituksen tuotto euroina on opintolainahyvityksen määrä.

Oletetaan, että yliopisto-opiskelija nostaa täyden lainan, valmistuu viidessä vuodessa maisteriksi, pitää lainarahat tilillään tekemättä niille yhtään mitään, ja että lainan korko on 0,75% koko laina-ajan. Opiskelija nostaa lainaa 1.9 ja 1.1 joka vuosi valmistumiseensa asti. Lainalle kertyneet korot pääomitetaan lainasummaan samoina päivinä. Opiskelijan (joka on aloittanut opintonsa 1.9.2017) valmistumishetkellä 31.5.2022 on tällöin seuraavasti:

Lainapääoma: 29 250 €
Kertynyt korko: 479,59 €
Opintolainahyvitys: 6200 €
Maksettavaa jää: 23 529,59 €, josta lyhennystä 23 050 € ja korkoa 479,59 €

Miten tälle sijoitukselle lasketaan tuottoprosentti? Ajatellaan, että opiskelijan tuottoprosentti on lainapääoman keskimääräinen vuosittainen "katoamisprosentti" eli se kuinka monta prosenttia lainapääomasta katoaa opintolainahyvityksen johdosta vuosittain. Tällä tavalla laskettuna lainan keskimääräiseksi vuosittaiseksi tuottoprosentiksi saadaan 4,7% p.a. Tuotto on nimellinen eli siinä ei ole huomioitu inflaation vaikutusta. Mahdollisia lainasta ja nostoista aiheutuvia kuluja ei ole myöskään huomioitu tässä laskelmassa. Todellinen tuottoprosentti on siis hieman tätä alempi, mutta on huomioitava, että tästä tuotosta ei tarvitse maksaa veroja lainkaan.

Onko tässä siis opiskelijan paras sijoitus? Opiskelija saa tuoton pelkästä lainan nostamisesta sekä mahdollisuuden sijoittaa laina tuottavasti vielä eteenpäin, mikä voi lisätä tuottoa entisestään. Tuotto kuulostaa melko hyvältä suhteutettuna riskiin ja tilikorkoihin. Sijoitus ei kuitenkaan ole täysin riskitön: Kela voi ainakin periaatteessa poistaa opintolainahyvityksen, mikä tuntuu kuitenkin epätodennäköiseltä, kun se kerran on luvattu. Suurin riski tässä on se, pystyykö opiskelija pitämään päänsä, kun tilillä on suuria rahasummia. Jos opiskelija pysyy kylmäpäisenä, häntä voi odottaa ihan kelvollinen valmistumislahja Kelalta.

Vanhapoika

Tässä postauksessa ei kannusteta ketään ottamaan tai olemaan ottamatta opintolainaa. Kirjoittajan tarkoitus ei ole antaa neuvoja tai suosituksia aiheeseen liittyen. Tekstissä on vain ja ainoastaan esitetty laskelma, joka perustuu monille oletuksille, ja se sisältää monia epävarmuustekijöitä.

Edit: alkuperäisessä laskelmassa ei oltu huomioitu opintolainahyvityksen enimmäismäärää. Luvut korjattu sen mukaiseksi. Laskelma on vain esimerkki ja sen tulokset vaihtelevat mm. lainan määrän ja opiskeluajan mukaan :)

Kommentit

 1. Itse olen nostanut lainaa ja ylijäävät eurot olen sijoittanut. Osuuskauppojen jäsenyys tarjoaa riskitöntä tuottoa; jäsenyyden saa perua milloin vain, jolloin jäsenmaksu palautetaan. Kaupat maksavat ylijäämän palautuksia jäsenilleen, joten joka vuosi saa lisää pääomaa sijoitettavaksi. Tänä vuonna sain kolmesta osuuskaupasta yhteensä 50€ palautuksia. Jäsenyyksistä olen maksanut yhteensä 235€.
  Lisäksi osa rahoista on osakkeissa ja kuluttomissa rahastoissa.
  Olisi hölmöä olla nostamatta opintolainaa näillä ehdoilla.

  VastaaPoista
 2. Tuossa opintolainahyvityksessä on katto mitä enempää ei palauteta, se taitaa olla 4000€ pintaan jos en nyt aivan väärin muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu hyvä huomio, korjasin sen tuonne laskelmiin. 6200 euroa oli maksimimäärä

   Poista
 3. Olen itse pyrkinyt siirtämään lähes poikkeuksetta kaikki opintolainani ASP-tilille. Se kun käytännössä on halvempaa lainaa kuin asuntolaina (oma opintolainakorkoni taitaa olla n. 0,15% tällä hetkellä).

  Pakko kuitenkin myöntää, että osa on valunut kulutukseen ja näin jälkiviisaanaa olisi kannattanut laittaa vain kaikki osakkeisiin, koska sijoitukset ovat tuottaneet varsin hyvin viime vuosina.

  VastaaPoista
 4. Olut ainaki mulla oli silloin joskus ;)

  VastaaPoista
 5. Itseäni on ehkä eniten sijoitusurallani harmittanut etten ollut vielä tarpeeksi valveutunut ja nostanut ja sijoittanut opintolainaa opiskeluaikoinani.

  VastaaPoista
 6. Mainittakoon, että Kela vaatii opintopisteitä suoritettavan keskimäärin vain 5op/tukikuukausi.

  Eli jos opiskelee suositustahtia (60op/v), niin niillä opintopisteillä voi nostaa myös kesäkuukausien opintolainat (5op/kk*12kk=60op).
  Ei vaikuta tulorajoihin, kunhan palauttaa kesäopintorahat.

  Tämä tekee 1950€ lisää sijoitettavaa pääomaa joka vuosi.
  Yhteensä viidessä vuodessa 9750€.

  Myös viimeisenä lukuvuotena voi siis nostaa kesäopintolainat, mikäli opintopisteet riittävät. Kela nimittäin laskee suoritusajan lukuvuosina 31.7 (tai 31.12) päättyen.
  (https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=10&t=14997)

  -------------------

  Tuotakoon myös esiin, että tässä (hienossa!) blogipostauksessa arvioitiin opiskelijan valmistuvan TAVOITEAJASSA (yleensä 5v).
  Kelan "opintolainahyvitys" kuitenkin pätee, kunhan suoriutuu MÄÄRÄAJASSA.
  MÄÄRÄAIKA = TAVOITEAIKA + 1v.
  (http://www.kela.fi/opintolainahyvitys)

  Eli sijoitettavan pääoman pottiin voitaisiin lisätä vielä 12kk*650€/kk = 7800€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, opintolainaa saa myös enemmän nostettua jos haluaa. Tässä oli vain yksi esimerkki mahdollisesta lainan nostosta, joka ehkä on oman kokemukseni perusteella kuitenkin se tavallisin vaihtoehto nostaa lainaa. Toinen pointti tässä teksissä oli, että jo pelkästä lainan nostamisesta saa hyvän pohjatuoton riskiin suhteutettuna vaikkei lainaa sijoittaisikaan mihinkään. Se on jo itsessään jonkin sortin sijoitus :)

   Poista

Lähetä kommentti

Lukijoiden suosikkeja