Karhu kurkkii kulman takana, mitä ajatella?

Viimeaikoina talousmediassa on peloteltu sijoittajia mahdollisella karhumarkkinalla. Osakkeiden arvostustasot ovat hieman keskimääräistä korkeammalla ja epävarmuudet talouskasvusta huolettavat monia. Mitä sijoittajan tulisi tästä ajatella? Juoksenko pakoon vai pidänkö pääni kylmänä?

Osakestrategit ja muut asiantuntijat ovat oikeassa, karhumarkkinat tulevat ennen pitkää, sehän on selvää. Kukaan ei toistaiseksi tiedä, koska karhu vie markkinat mennessään, mutta arvailijoitahan aina riittää. Hyvin pitkälti kaikki "ennusteet" karhumarkkinan alkamisajankohdasta ovat puhtaita veikkauksia. Ennusteita selitetään milloin milläkin mittarilla. Näihin mittareihin tulisi suhtautua hieman samalla tavalla kuin erilaisiin sijoitusstrategioihin - mikään ei ole aina oikea mittari, eikä yksikään mittari ole koko totuus.

Ajatellaanpa asiaa järjen kanssa: Pörssi ei ole mielestäni räikeästi yliarvostettu, varsinkaan silloin, kun huomioidaan vallitseva korkotaso. Pörssin P/E-luku on n. 18-19 pinnassa ja korotkaan eivät ole lähiaikoina nousemassa. Pieniä kasvun merkkejä on tähän mennessä nähty myös Suomessa, mikä on positiivista osakkeille ja niiden tulevalle kehitykselle. Järkevän sijoittajan ei siis tule mielestäni huolestua turhista pelotteluista. Ainahan nuita riittää. Järkevä sijoittaja tiedostaa kuitenkin myös sen, että arvostuskertoimet eivät ole "ostotasoilla".

Talousmediassa esitetyt pelotteet luovat kuitenkin ihmisten ja sijoittajien mieliin pelkoa. Kun mediassa esitetään vakuuttavasti eri asiantuntijoiden mielipiteitä tulevasta romahduksesta, laumakäyttäytymiseen taipuvaiset sijoittajat alkavat todella pelkäämään pörssiromahdusta ja lähtevät juosten pakoon. Tällaisten negatiivisten uutisten ja ennusteiden psykologinen vaikutus on suuri: pelko tappioista sumentaa järkevän ajattelun. Voi siis olla, että karhumarkkinan laukaiseva tekijä ei ole mikään merkittävä taloudellinen tekijä, vaan pelkkä psykologinen pelkoreaktio.

Voi tietysti olla, että karhumarkkina yllättää Vanhapojan ns. housut kintuissa. Tappiokammolle ei kuitenkaan kannata antaa valtaa omassa ajattelussaan. Tappioitahan ei synny ennen kuin osakkeet myy. Tilapäinen kurssilasku ei ole syy pitkäjänteiselle sijoittajalle myydä osakkeita. On tietysti hyvä, jos myy osakkeensa juuri ennen karhumarkkinan alkamista, mutta käytännössä tähän kykenee vain hyvällä tuurilla. Karhumarkkina on ostopaikka, sitten kun se joskus väistämättä tulee. Tällä hetkellä järkevä sijoittaja pitää päänsä kylmänä, odottaa ja antaa pelottelujen mennä toisesta korvasta sisään, ja toisesta ulos.

Vanhapoika

Tässä ei annettu sijoitusneuvoja eikä suosituksia, vaan kerrottiin kirjoittajan henkilökohtainen mielipide.

Kommentit

Lukijoiden suosikkeja