Ajatuksia tuloskaudesta

Tuloskausi on startannut käyntiin. Ponsse aloitti tuloskauden yllättämällä markkinat erittäin vahvalla tuloksella (ilo olla Ponssen omistaja! :D), ja ensi viikolla on monta mielenkiintoista tulosjulkistusta luvassa. Ensiviikolla tullaan näkemään varmasti monensuuntaisia kurssiliikkeitä. Oma käsitykseni on, että markkinoilla on positiiviset odotukset tälle tuloskaudelle, minkä johdosta kurssit ovat taas viimeaikoina nousseet jonkinverran ja Helsingin yleisindeksi lähentelee 10 000 pisteen rajaa. Q2:n pieni notkahdus on kurottu jo umpeen.

Maailman talous ja myös Suomen talous ovat lähteneet vetämään hyvin. Pitkästä aikaa myös Suomen BKT:n odotetaan kasvavan n. 3%. Keskuspankit alkavat pikkuhiljaa kiristämään rahapolitiikkaansa, mikä on myös positiivinen merkki. Rahapolitiikan kiristyminen on tietysti hidasta ja "normaaliin" korkotasoon päätyminen on vielä kaukana tulevaisuudessa. 

Arvostustasot pörssissä ovat normaalia korkeammalla tasolla. Kuplahinnoittelusta ei ole mielestäni kyse varsinkaan silloin, kun huomioidaan ennätysmatala korkotaso. Tulevaisuudessa siintävä korkojen nousu on kuitenkin osakemarkkinoille lähtökohtaisesti negatiivinen ajuri, sillä se saa osan osakemarkkinoilla olevasta pääomasta siirtymään takaisin korkomarkkinoille. Korkotason nousu kasvattaa myös sijoittajien tuottovaatimusta. Tämä on kuitenkin osa talouden normalisoitumista eikä sen pitäisi tulla kellekään yllätyksenä. 

Talouskasvun seurauksena kustannukset nousevat ja korkotason noustessa rahasta tulee kalliimpaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kustannusten ja rahan hinnan nousu täytyy tuloskasvun ylläpitämiseksi saada siirrettyä yritysten tarjoamien tuotteiden hintoihin. Kun löysän rahapolitiikan ja matalien raaka-ainehintojen antama tulosbuusti alkaa pikkuhiljaa pienenemään, yritysten hinnoitteluvoima ja laadukkuus punnitaan.

Kustannusten ja korkotason nousu yhdistettynä korkeahkoon arvostustasoon on asia, johon sijoittajana kannattaa kiinnittää huomiota nyt ja tulevaisuudessa. Laadukkaiden ja hyvän hinnoitteluvoiman omaavien yhtiöiden kohdalla ei tule olla kovin huolissaan, sillä lievä yliarvostus ei ole pitkällä aikavälillä kovinkaan merkityksellinen tekijä. Toki järki on hyvä pitää matkassa: laadustakaan ei kannata maksaa järjettömiä ylihintoja. Ylihinnoiteltujen laatuyhtiöidenkin kurssit laskettelevat melko nopeasti alas, jos odotukset eivät täyty (Orion on hyvä esimerkki).

Vähemmän laadukkaiden ja heikossa kilpailuasemassa olevien yhtiöiden osalta asia on hieman toinen. Monia tällaisia yhtiöitä hinnoitellaan tällä hetkellä laadukkaiden yhtiöiden kertoimilla. Kustannusten ja korkotason nousu voi kuitenkin syödä näiden yhtiöiden tuloskuntoa melko rajustikin, minkä vuoksi näiden yhtiöiden kanssa on syytä olla tarkkana. Arvostuskertoimien ollessa korkealla, tulosalitusten aiheuttamat kurssireaktiot voivat olla hyvinkin voimakkaita.

Tulevaisuus näyttää talouden kannalta mukavan kirkkaalta, jos mitään kriisiä ei lähiaikoina synny. Arvostustasot ovat korkealla eivätkä kestä pettymyksiä tuloskaudella, tämä nähtiin Q2:lla. Laadukkaita yhtiöitä kannattaa kuitenkin omistaa ja ehkä jopa ostaakin järkevällä hinnalla ja ajallisesti hajauttaen. Pitkällä aikavälillä laatuosakkeiden omistaminen näyttää kannattavalta, minkä lisäksi ne tuovat turvaa mahdollista karhumarkkinaa varten. Tuloskausi voi tarjota myös ostopaikkoja, sillä tulosalittajien kurssilaskut voivat olla ylilyöntejä, joita kannattaa hyödyntää. Sijoittajan tulee kuitenkin noudattaa tiettyä varovaisuutta normaalia korkeamman arvostustason takia.

Itsekin olen kerännyt tuloskautta varten hieman normaalia suurempaa sotakassaa. En ole viimeaikoina löytänyt sopivia ostokohteita, joten käteistä on kertynyt normaalia enemmän. Seuraan omassa seurannassani olevien laadukkaiden yhtiöiden tulosjulkistuksia ja hyödynnän mahdollisia kurssireaktioita ostopaikkoina. Jos kurssi laskee mielestäni järkevälle tasolle, ostan osaketta yleisestä markkinatilanteesta riippumatta. Jos kurssit eivät laske järkevälle tasolle, en osta. Rahat pärjäävät kyllä tililläkin. 

Paljastan vielä kaksi yhtiötä, joita erityisesti seuraan tällä tuloskaudella: Orion ja Olvi. Lukijalle jää pääteltäväksi, miksi seuraan juuri näitä yhtiöitä ;)

Ostetaan laatua!

Vanhapoika

Tekstissä ei annettu sijoitussuosituksia, vaan kerrottiin kirjoittajan henkilökohtainen näkemys.

Kommentit

Lukijoiden suosikkeja