Hermostuneisuutta havaittavissa

Viime päivinä pörssissä on ollut havaittavissa pienimuotoista korjausliikettä. Tuloskaudelle on viritetty liian suuria odotuksia, mikä on näkynyt tulosjulkistajien kurssilaskuna, joidenkin tapausten osalta voitaneen puhua jopa kurssiromahduksesta. Aivan lähiaikoina on hermoiltu (ainakin uutisten mukaan) Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välisistä jännitteistä.

Tuloskaudella monet yhtiöt ovat raportoineet hyviä tuloksia. Alkuvuoden kurssinousun ja hyvän Q1:n jälkeen odotukset on kuitenkin hilattu liian korkealle, jolloin yhtiön hyväkin tulos on palkittu voimakkaalla tai vähemmän voimakkaalla kurssilaskulla. Monissa yhtiöissä on ollut selvästi lievää yliarvostusta, mutta monen yhtiön osakkeiden hinnat ovat pudonneet mielestäni ihan järjelliselle tasolle tulosjulkistuksen jälkeisen korjausliikkeen myötä. Selkeää osakkeiden aliarvostusta ei ole kuitenkaan nähtävissä. Tuloskauden korjausliike on siis ihan perusteltua.

Toinen suuri huoli näyttää tällä hetkellä olevan Pohjois-Korea. Talousmedian mukaan sijoittajia hermostuttaa Pohjois-Korean uhittelut sekä P-K:n ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet. Mikä ihmeen syy tämä on hermoilulle? Pohjois-Korean johto on ollut hullua porukkaa niin kauan kuin muistan. Uhkailuja ja ohjuskokeita maassa on tehty jatkuvasti eikä niistä ennen ole hermoiltu. Miksi sitten nyt? Asiaa paisutellaan talousmediassa tuttuun tyylin aivan turhaa, ja kun asiaa tarpeeksi paisutellaan, niin sopulithan alkavat yhtäkkiä pelkäämään Pohjois-Korean hullutuksia, jotka ovat kestäneet jo vuosikymmmeniä. Toki Trump voi pahentaa asioita, mutta koko homma näyttää lähinnä isojen poikien leikiltä.

Mitä tässä tilanteessa kannattaisi osakesijoittajana tehdä? Pitkäjänteinen osakesijoittaja ei hermostu pienistä kurssilaskuista, vaan suhtautuu niihin mahdollisuutena. Jos pörssin turhat hermoilut jatkuvat, niin sijoittajalle syntyä tilaisuus ostaa hyviä osakkeita kohtuulliseen hintaan. Jos kurssiluisu jatkuu, kannattaa olla hereillä ja seurata tilannetta rauhallisesti turhaa panikoimatta.

Itselläni on ainakin ostoslista valmiina siltä varalta, että hermoilevat sopulit myyvät minulle hyviä osakkeita kohtuulliseen hintaan. Saapa nähdä, koska saa laittaa ostohousut jalkaan...

Vanhapoika


Kommentit

Lukijoiden suosikkeja