Nordeaa salkkuun!

Morjens!



Ostin vähän Nordeaa salkkuun. Q3 osavuosikatsauksen jälkeen kurssi on ollut laskusuunnassa, mikä on tehnyt Nordean osakkeen houkuttelevan hintaiseksi. Miksi Nordea päätyi salkkuuni?

Nordea on pohjoismaiden laadukkaimpia ja suurimpia pankkeja. Nordea on mielestäni laatuyhtiö, vaikka sen ei 11-12% ROE:lla pitäisi teoriassa saada laatuyhtiön statusta. Pääoman tuotot ovat laskeneet rahoitusalalla tiukentuneen sääntelyn johdosta, ja tarkempi tarkastelu kertoo, että matalasta oman pääoman tuotosta huolimatta Nordea on erittäin hyvä yhtiö ja toimialansa parhaimmistoa.

Nordealla on mittakaavan ja asiakkaan korkeiden vaihtamiskustannusten kautta vallihauta suojaamassa pankkia sen kilpailijoilta. Nordea on pohjoismaiden suurimpia pankkeja ja hyötyy suuresta koostaan. Pankkibisnes on skaalabisnestä, sanoo myös Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull. Vaikka Nordean kustannukset ovat tällä hetkellä jopa suhteellisesti kilpailijoita suurempia, uskon, että Nordean saatua IT-investointinsa tuottamaan, skaalaedut alkavat näkyä pankin tuloslaskelman alimmalla rivillä. Yleensä pankit rakentavat vallihautaa myös asiakkaiden korkeiden vaihtamiskustannusten kautta, sillä pankin vaihtaminen koetaan vielä nykyäänkin melko hankalaksi. Nordeassa on myös erittäin osaava ja laadukas johto, mikä on myös laatuyhtiön merkki.

Pankkitoimiala on ollut valtavassa muutoksessa ja tulee muuttumaan erittäin nopeasti myös tulevaisuudessa. Nordea on kuitenkin vahvasti muutoksen mukana ja on investoinut valtavasti digitaalisiin pankkipalveluihin. Uskon, että Nordean tekemät investoinnit tuottavat tulosta pidemmällä aikavälillä. Muutoksen vaikutuksia pankkien liiketoimintaan on myös mielestäni hieman liioiteltu, mikä on tietenkin hyvä sen kannalta, että Nordean osaketta on saanut ostaa halvemmalla, kun esimerkiksi PSD2:n vaikutuksia Nordeaan on pelätty turhaa. Maksupalvelut ovat melko pieni osa Nordean liiketoiminnan tuotoista ja täytyy muistaa, että pankeilla on hyvin paljon konservatiivisia asiakkaita, joiden käyttäytyminen muuttuu varsin hitaasti.  Tämän lisäksi Nordea on hyvin asemoitunut myös kovenevaan kilpailuun, jota esimerkiksi PSD2:n kautta syntyy.

Nordean talous on vahva. Tulos on junnannut paikoillaan eikä kasvua ole näkyvissä. Nordean johto on kertonut, että pankki kasva pidemmällä aikavälillä yleistä talouskasvua nopeammin. Pankkibisnes ei ole kasvubisnestä. Korkojen nousu tulevaisuudessa (jos nousevat) sataa kuitenkin Nordean tulosriville ja tuo varmasti tuloskasvua pidemmällä aikavälillä. Nordean tase on vahva. Ydinvakavaraisuus on pohjoismaiden parhaimmistoa, ja Nordea on vähentänyt taseestaan kaikkein riskisimpiä omaisuuseriä. Tämä pienentää pankin riskiprofiilia, kuitenkin hieman matalamman tuoton kustannuksella. Pienempi riskiprofiili palkitaan mahdollisen kriisin iskiessä, jolloin pankki voi hyödyntää vahvaa tasettaan, kun huonokuntoisempia kilpailijoita lyödään maantasalle. Nordean keskimääräistä  matalampi riskiprofiili nostaa Nordean laadukkuutta.

Osakkeen arvostus on maltillinen. P/E -luku on vähän reilu 11 ja P/B on vähän reilu 1,2. Osinkotuotto viime kevään osingolla laskettuna on tällä hetkellä 6,6 %. Nordea on ennen kaikkea osinkokone, ja sen hintaa kannattaakin arvioida erityisesti tulevien osinkojen nykyarvon kautta. Osinko ei välttämättä kasva hirveästi lähiaikoina, mutta pidemmällä aikavälillä osinkojen voi olettaa kasvavan keskimääräisen talouskasvun vauhtia, n. 3% . Jos osakkeen tuottovaatimus on 9%, niin viime vuoden osingolla osakkeen hinta on Gordonin kaavan mukaisesti: 0,65/(9%-3%) = 10,83 €. Tämän hetken osakekurssi sisältää n. 10 % varmuusmarginaalia tuohon hinta-arvioon.

Yhteenvetona, näen Nordean pohjoismaiden, jopa Euroopan laadukkaimpina pankkeina. Tulevaisuuden näkymät Nordealle ovat hyvät, huolimatta alan nopeasta muutoksesta. Nordea on hyvin asemoitunut finanssialan muutoksessa eikä muutos ole ihan niin dramaattinen pankkien kannalta kuin annetaan ymmärtää. Nordean talous on vahva ja selvästi sen kilpailijoita parempi. Vahva tase tuo turvaa toimialamurroksessa ja mahdollisen kriisin iskiessä. Osakkeen arvostus on mielestäni erittäin maltillinen, minkä vuoksi näen Nordean hyvänä ostokohteena pitkän aikavälin kärsivälliselle sijoittajalle. Nordea-case rakentuu mielestäni täysin maltillisesti kasvavan osingon ympärille, sillä voimakasta kasvua ei ole näkyvissä.

Lisäilen tämän analyysin pohjalta Nordeaa ajallisesti hajauttaen niin kauan, kun hinta pysyy tämän hetkisellä kurssitasolla (tai kunnes rahat loppuvat :D).

Terveisin,

Vanhapoika

Tässä tekstissä ei annettu sijoitusneuvoja tai suosituksia. Vastuu sijoituspäätöksistä on aina sijoittajalla itsellään!

Kommentit

  1. Nordeaa olen kyllä katsellut näillä hinnoilla, mutta puntaroin tällä hetkellä ostaisiko sitä suoraan vai ostamalla Sampoa. Sampoa ostamalla kun saisi Nordean lisäksi Ifiä,Topdanmarkia ja Mandatumia sekä vielä vähän Saxoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sampohan on myös erinomainen yhtiö, mutta tällä hetkellä arvostyskertoimilla katsottuna selvästi kalliimpi kuin Nordea. Sampoa ostaessa saa toki hyvin vakaata vakuutusliiketoimintaa mukana, joka pienentää sijoituksen riskiprofiilia ja siten nostaa arvostuskertoimia.

      Poista

Lähetä kommentti

Lukijoiden suosikkeja