Mitä sijoittaminen on?

Moro!

Ajattelin alkaa nyt pitkään harkittuani blogin pitämisen sijoittamiseen liittyen. Tarkoituksena olisi siis kerätä tänne ajatuksia omaan sijoittamiseeni liittyen. Omia ajatuksia sijoituksiin liittyen on hyvä kirjoitella johonkin ylös, sillä niitä jälkikäteen lukiessa voi huomata mitä on tehnyt oikein ja missä on mennyt pieleen. Se on hyvä tapa kehittyä niin sijoittajana kuin muutenkin.

Tulen todennäköisesti kirjoittamaan tänne sitä sun tätä kuitenkin silmällä pitäen sijoitusnäkökulmaa sekä erityisesti osakkeita. Kirjoittelen omista sijoituksistani, niiden valitsemisesta ja analyysistä sekä muista mielenkiintoiseksi kokemistani aiheista. Saapa nähdä mitä keksin!

Ensimmäiseen tekstiin tässä blogissa on hyvä pohtia lyhyesti, mistä sijoittamisessa on oikein kyse? Voiko kuka tahansa osakkeita omistava kutsua itseään sijoittajaksi? Benjamin Grahamin kirjassa The Intelligent Investor sijoittaminen määritellään analyysiin perustuvaksi toiminnaksi, jolla turvataan pääoman säilyminen ja saadaan pääomalle riittävä tuotto. Kaikki muu on spekulointia. Määritelmä on erinomainen ja siinä on varmasti jokaiselle pureskeltavaa: Olenko sijoittaja, joka perustaa päätöksensä huolelliseen analyysiin ja tavoittelee turvaa ja riittävää tuottoa pääomalleen vai olenko nopeaa ja suurta voittoa tavoitteleva spekulaattori, jonka päätökset perustuvat muuhun kuin järkevään analyysiin?

Ei ole tietystikään selvää, että sijoittaminen olisi spekulointia parempi tai huonompi vaihtoehto investoida rahojaan. Asiaa tulee kuitenkin miettiä suhteessa omiin tavoitteisiinsa. Jos vaurastuminen pitkällä aikavälillä kuitenkin kiinnostaa niin on todistettu, että sijoittamalla pärjää tällöin spekulointia paremmin. 

Itse olen pyrkinyt omassa sijoitustoiminnassani toimimaan kuten Grahamin tarkoittama sijoittaja. Täytyy kuitenkin myöntää, että spekulatiiviset sijoitukset tuntuvat silloin tällöin hyvinkin houkuttelevilta. Ihmisiä luontaisesti kiehtoo lyhyen aikavälin hyödyn tavoittelu pitkän aikavälin sijaan, sehän on huomattu hyvin monissa yhteyksissä. Grahamin kirjasta saa kuitenkin hyvän ohjenuoran siihen, kuinka pyrkiä olemaan todellinen sijoittaja. Se kannattaa lukea!

Kommentit

Lukijoiden suosikkeja