Avataan salkut!

No nyt on ;D !


Meinasin tässä tekstissä kertoa mihin Vanhapoika on oikein rahojansa laittanut. Omasta osakesalkustani ei kannata ottaa yhtään esimerkkiä, sillä sen koostumus on vastoin kaikkia rahoitusteorian perusperiaatteita (hajauttaminen ym...). Kaikesta huolimatta kerron salkkuni sisällön ja perustelen, miksi se on sellainen kuin se on, vaikka voinkin saada kritiikkiä huonosta hajautuksesta.

Tässä ovat omistamani osakkeet ja niiden tämän hetkiset painot: 

Nokia, 32%
H&M, 22%
Ponsse, 20%
Scanfil, 18%
Fondia, 8%

Jonkin verran olen sijoittanut myös matalakuluiseen indeksirahastoon.

Miksi olen valinnut salkkuuni näitä yhtiöitä? 


Nokia on mielestäni vahva yhtiö, josta voi tulevaisuudessa tulla kelpo osingonmaksaja, vaikka alan kilpailutilanne ja näkymät ovat haastavia tällä hetkellä. Nokialla on mahdollisuuksia laajentua toimialan arvoketjussa, tuoda asiakkailleen sitä kautta kokonaisvaltaisempia ratkaisuja ja luoda tällä omistaja-arvoa.

H&M on vaateketju, joka on tällä hetkellä vaikeuksissa paikallaan junnaavan myynnin ja heikentyneen kannattavuuden kanssa. Yhtiöllä on kuitenkin mielestäni vahva kilpailuetu brändinsä kautta ja uskon, että myynnin ja kannattavuuden heikentyminen on tilapäistä.

Ponsse on oma henkilökohtainen suosikkini - suomalainen korkean teknologian laatuyhtiö. Yhtiön kehitys viimeaikoina on ollut erinomaista. Iki-hold!

Scanfil on elektroniikan sopimusvalmistaja, jonka kehitys on ollut myös myönteistä viimeaikoina. Ostaessani yhtiö oli mielestäni aliarvostettu. Viimeisin yrityskauppa oli hyvä osoitus siitä, että yhtiön johto kykenee luomaan arvoa osakkeenomistajille myös sitä kautta. Alan kilpailutilanne on kuitenkin haastava ja yhtiöllä on paljon siihen liittyviä riskejäkin.

Fondia oli käytännössä ensimmäinen mahdollisuus pohjoismaissa sijoittaa lakipalveluihin. Mielenkiintoinen ja defensiivinen toimiala sekä melko maltillinen arvostus listautumisannissa herättivät mielenkiintoni.

Miksi salkkuni on tällainen?


Vastaus on, että en ole keksinyt vielä tähän mennessä muuta ostettavaa. En osta salkkuun yhtiöitä sen takia, että salkkuni olisi "oikein" hajautettu. Enkä osta ostamisen vuoksi. Pyrin valitsemaan sijoitukseni tarkaan omaan analyysiini pohjautuen ja tähän mennessä en ole löytänyt yhtiöitä, jotka olisivat mielestäni tarpeeksi laadukkaita ja edullisia. Olen sijoittanut indeksiin, sillä en ole löytänyt parempia vaihtoehtoja - näin olen turvannut rahoilleni kuitenkin keskimääräisen ja riittävän tuoton. Käteispainokin salkussani on melko suuri, mutta näen sen lähinnä optiona tulevaisuutta ajatellen. Jos ei löydy järkevähintaista ostettavaa, on viisaampaa mielestäni olla ostamatta kuin ostaa liian kalliilla.

Tässä tekstissä ei ollut tarkoitus antaa yhtään sijoitusneuvoja eikä suositella osakkeita ym. sijoituskohteita! 

Terveisin, Vanhapoika

Kommentit

Lukijoiden suosikkeja